maandag 20 januari 2014

Boek van Henoch – kinderen van de gevallen engelen

“Toen de mensen zich op de aarde begonnen te vermenigvuldigen en hun dochters geboren werden, zagen de zonen Gods, dat de dochters der mensen schoon waren, en zij namen zich daaruit vrouwen, wie zij maar verkozen. En de HERE zeide: Mijn Geest zal niet altoos in de mens blijven, nu zij zich misgaan hebben; hij is vlees; zijn dagen zullen honderd twintig jaar zijn. De reuzen waren in die dagen op de aarde, en ook daarna, toen de zonen Gods tot de dochters der mensen kwamen, en zij hun kinderen baarden; dit zijn de geweldigen (Nephilim) uit de voortijd, mannen van naam.”  (Gen. 6:1-4)

Er is een verborgen boek, dat gevallen engelen, bloeddorstige reuzen en een waarschuwing voor de hele mensheid omvat…. het boek Henoch. Het is een aloud geschrift, gevuld met goddelijke geheimen, dromen en visioenen. Het boek van Henoch is genoemd naar de man, van wie de bijbel zegt dat deze man ‘wandelde met God’. Hij is de enige man, over wie geschreven werd dat ‘Hij niet meer was, want God had hem opgenomen’. Dat is heel opmerkelijk, want er wordt slechts in één zin, in Genesis, over Henoch gesproken.

Boek van Henoch: het enorme manuscript bestaat uit 5 delen, welke 108 hoofdstukken omvatten. Voor de vroege christenen was het boek heilig, desondanks is het verbannen van de christelijke bijbel.
Het boek van Henoch begint met een waarschuwing aan de gehele mensheid, dat een goddelijk oordeel zal plaatsvinden. God vertelt Henoch dat de aarde verwoest zal worden door een vloed (de zondvloed, de ark van Noach). God geeft hierbij de schuld aan de oorspronkelijke zonen van God, de gevallen engelen, die seks hadden met de dochters van mensen. Hier kwamen de Nephilim, de reuzen, uit voort, wat het menselijke ras verontreinigde. Deze gevallen geestelijke wezens leerden de mens ook oorlogswapens maken…

Het boek van Henoch was een van de meest populaire boeken onder de christenen uit de oudheid. Het boek Openbaring, het laatste boek in de bijbel, spreekt ook over de eindtijd, maar men vond het boek van Henoch toch een beetje te vreemd, te verdacht, te creatief misschien voor de traditie. Het boek werd dan ook verwijderd.
Echter in de 18e eeuw werden oude manuscripten van het boek teruggevonden.

De Nephilim waren dus enorm en niet-menselijke hybriden, het nageslacht van zeer boze geestelijke wezen (demonen), en de belangrijkste reden dat God destijds de zondvloed zond.

Satan (dé gevallen engel) wist van de profetie, dat er iemand zou komen om hem te verslaan: hij wist dat de Messias een mens zou zijn. De Nephilim nu waren een poging om de hele mensheid te infiltreren, zodat de messias geen volbloed mens kon zijn. En wanneer ook Noach en zijn familie konden worden misleid, dan was dit plan gelukt. Maar het plan mislukte. Noach bouwde in opdracht van God de ark…

Genesis 6, vers 4 vertelt ons dat er na de zondvloed weer Nephilim waren op de aarde. Vervolgens werd Joshua verteld om ze uit te roeien... en dat had een reden.

Bedankt voor het kijken!

Waarom ontbreekt het boek van Henoch in de bijbel?
Het boek van Henoch is blijkbaar geschreven tijdens de eerste eeuw voor Christus. Het bevat 108 hoofdstukken, verdeeld in 5 secties.
De inleidende hoofdstukken, 1-5, geven een korte introductie over Henoch en spreken over belangrijke thema's als beloningen, oordeel, het einde van de wereld zoals we die nu kennen, en definitief oordeel.
Boek 1 omvat hoofdstuk 6-36 en gaat in de eerste plaats over engelen, de Boom des Levens, Jeruzalem en het universum.
Boek 2 bevat hoofdstuk 37-71 en handelt over de Ene God de Vader, de Zoon van God of de Messias, de opstanding, de zondvloed, Noach, het toekomstig oordeel en het paradijs.
Boek 3 (hoofdstuk 72-82) behandelt de sterren, de Maan, astronomie, het heelal enHenoch’s missie.
Boek 4 (hoofdstuk 83-90) presenteert voorspellingen over de zondvloed, een historische schets, de toekomst van Israël en het Messiaanse Koninkrijk.
Boek 5 (hoofdstuk 91-105) richt zich op een verscheidenheid aan onderwerpen, en de afsluitende hoofdstukken 106-108 beëindigen het boek.

Hoewel het boek fascinerend is om te lezen, is het belangrijk op te merken dat het boek niet de Schrift is. Dat wil zeggen, het boek is niet geïnspireerd door God. Het boek van Henoch is nooit door Jezus of een van de nieuwtestamentische schrijvers genoemd als Schrift, en het boek werd door de apostelen niet opgenomen in het Nieuwe Testament. Conclusie: Het antwoord op de vraag hierboven is dat Jezus en de apostelen het boek nooit noemden in de bijbel. Desondanks blijft het wel zeer interessant om te lezen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten