maandag 20 januari 2014

De waarheid achter Monsanto en genetisch gemanipuleerd voedsel

Genetische modificatie en manipulatie van planten en andere grondstoffen die in voeding gebruikt worden, zijn lang niet zo onschuldig en ongevaarlijk als de bedrijven die ze verkopen, willen doen voorkomen. Aan de hand van de vele getuigenissen, documentaires en rechtzaken wordt al gauw glashelder dat deze bedrijven, zoals het al wereldwijd verspreide Monsanto, niet het beste met de mensheid voorhebben.

Monsanto is één van de grootste internationale zadenbedrijven, die zich voordoet als innovatief en levenbeterend voor boeren en mensheid. In de praktijk zijn ze vooral innovatief als het gaat om manieren om meer winst te maken, monopolies te verkrijgen en boeren af te persen. Ze rommelen met plantengenen en willen dat hun gmo producten de enigen zijn die mensen nog mogen (!!!) planten. Hiervoor wordt nietsontziend te werk gegaan tegen mens en natuur.

David versus Monsanto Dit is het verhaal van een Canadese boer die moet vechten tegen het grote Monsanto; een groot zadenbedrijf wat niet vies is van genetische manipulatie van voedsel en natuur.

Monsanto had geregeld dat drie Canadese boeren hun gmo (genetisch gemanipuleerde) gewassen zouden kweken, maar door harde wind kwam er  wat van het gmo zaad op het land van boer David terecht. Hierdoor kon David zijn hele oogst en jarenlang werk weggooien, omdat zijn natuurlijke, met pijn en moeite gekweekte gewassen nu met gmo planten gekruisd waren. Daarbovenop klaagde Monsanto hém aan "wegens misbruik van hun patent op de gmo zaden", en moest hij naast een torenhoge boete te betalen aan het zadenbedrijf, de gehele opbrengst van zijn oogst naar Monsanto laten gaan volgens de rechtbank.

Als reactie hierop diende David zelf een klacht in tegen Monsanto, wegens oa vernietiging van zijn natuurlijke gewassen en smaad tegen hemzelf. Vanaf dat moment begon hij gevolgd te worden door mannetjes gelinkt aan het gmo bedrijf, werd zijn bankrekening ineens gesloten (Monsanto dreigde letterlijk bij de bank al hun rekeningen te sluiten als men niet de rekening van de boer in kwestie sloot) en kreeg samen met zijn gezin met allerlei bedreigingen te maken.

Dit geval illustreert duidelijk hoe ver een bedrijf als Monsanto bereid is te gaan om geld: vernietiging van natuur, lak aan individuele mensen en hun gezondheid. Honderden boeren op het Amerikaanse continent alleen al zijn de dupe geworden van de praktijken van dit bedrijf.De uitspraken door de rechtbanken, "Ook als tegen je wil je velden zijn besmet met Monsanto-zaad, dan is alles op die velden van hun" zijn vreemd maar zeker ook eng. Zo zou Monsanto dus "per ongeluk" alle velden van anderen kunnen besmetten en zo al hun opbrengsten kunnen claimen.

Nog erger, het blijkt hieruit dat het in de praktijk niet werkt om "maar enkele" boeren gmo gewassen te laten verbouwen; door werking van de natuur zullen deze gewassen, eenmaal geplant, zich altijd verspreiden. Binnen enkele jaren zal alles in dat gebied gekruisd zijn met gmo planten. Ook al maken deze planten geen eigen zaad aan, ze hebben wel stuifmeel wat verspreid kan worden door weer, vogels en insecten. Gewoon niet toelaten dus, nergens, wat men ook beweert.
Een ander zorgwekkend feit is dat Monsanto al jaren gmo zaad aan boeren in arme landen verkoopt, het gewas hiervan zal dus zelf nooit zaden aanmaken waardoor ze gedwongen zijn nieuw zaad, bij hetzelfde bedrijf natuurlijk, te kopen. Lokale zadenbedrijven worden opgekocht om de keus te beperken. Na de derde wereld is men het dus ook in Canada, Amerika en de rest van de wereld gaan doen.

Het betekent dat Monsanto een wereldwijd monopolie lijkt na te streven op gebied van zaden, agricultuur en basisbestanddelen van voedsel en het lijkt ze daarbij ook niet uit te maken of dat voedsel en de productie ervan gezond zijn voor mens en natuur. Ook betekent het dat er in al die streken een grote kans bestaat dat de omgeving besmet is geraakt met gmo planten, inclusief op land van mensen die juist natuurlijke gewassen willen kweken en niets te maken willen hebben met voedsel waar door de mens mee gerommeld is.

Monsanto zit ook al in Nederland en hoewel de regels in Europa strenger zijn ten opzichte van gmo gewassen, moeten we wel op onze teentjes blijven om te voorkomen dat ze mazen in de wet vinden of aanmaken door er bijvoorbeeld iets van hun eigen Roundup (insecticide; gif) overheen te gooien. Daarbij zit het eten wat je hier in de supermarkten koopt ook vol met buitenlandse grondstoffen, waarbij de meeste mais en soya die erin verwerkt zit allang gmo is.  

19 juni 2013
Monsanto kreeg het World Food award, welke vergezeld gaat door een prijs van 250 duizend dollar. Opvallend is dat de organisatie die beslist wie deze prijzen wint, een voorkeur heeft voor de geïndustrialiseerde voedselindustrie en het feit dat Monsanto enkele jaren terug een donatie deed van 5 miljoen aan dezelfde organisatie zegt ook wat. Wat Monsanto heeft aan zo'n award is dat het voor positieve pr zorgt en zelfs als argument gebruikt kan worden om hun (mis)maaksels goed te praten; "Zie je ze geven ons een prijs dus we zijn goed bezig met gmo, dus laat het maar toe".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten